Este destul de uşor să fii prins în plasa unor mituri motivaţionale care îţi sabotează şansele de a-ţi atinge obiectivele. Chiar dacă ne place să credem că suntem pe deplini stăpâni pe înţelegerea unor afirmaţii şi sugestii, realitatea este că deseori nu înţelegem implicaţiile psihologice ale acestora şi modul în care pot contribui la succesul sau eşecul nostru. Vom arunca o privire mai atentă asupra a şapte mituri despre motivaţie.
Recompensele mari sunt motivaţionale
Pare firesc ca atunci când vrei să motivezi pe cineva să facă ceva să îi oferi o recompensă mai mare. Totuşi, studiile au dovedit că uneori aceste recompense nu sunt eficiente. Dacă vei oferi unei persoane o recompensă pentru a face ceva pentru care are motivaţii interioare personale, este foarte posibil ca efectul să fie de suprajustificare şi să aibă rol demotivant.
Vizualizarea succesului ajută la împlinirea viselor
Sunt mulţi traineri motivaţionali care îşi bazează metoda pe puterea vizualizării atingerii obiectivelor. Cercetările psihologice, însă, relevă că această metodă poate fi uneori lipsită de productivitate. Dacă îţi imaginezi că ai succes rapid există riscul să nu mai găseşti motivaţia pentru a-ţi atinge obiectivele. O strategie mai bună ar fi să te vizualizezi parcurgând pas cu pas drumul care trebuie parcurs. De exemplu dacă ţi-ai propus să slăbeşti, în loc să îţi imaginezi că eşti slab, mai bine îţi imaginezi că ai un stil de viaţă sănătos, că mănânci adecvat şi faci exerciţii fizice si ca esti bucuros sa faci asta.
Banii sunt un factor de motivaţie
Chiar dacă banii sunt un instrument excelent de motivaţie, unii oameni ajung să acorde o importanţă exagerată recompenselor financiare şi scapă din vedere factori cu adevărat importanţi. De exemplu, dacă alegi un loc de muncă din perspectiva faptului că eşti bine plătit, dar treci cu vederea faptul că programul este prea lung, că petreci mult timp pe drum cu naveta şi că nu mai ai timp liber pentru tine însuţi, recompensele financiare nu mai par atât de motivante. Studiile realizate au relevat că persoanele care se lasă motivate în primul rând de câştiguri financiare sunt cele mai susceptibile către stres şi probleme psihologice.
Frica poate fi motivantă
Ameninţarea cu o pedeapsă poate genera o acţiune, dar este motivantă doar pentru o perioadă scurtă de timp. Studiile au dovedit că stimularea acţiunii prin recompense este mai eficientă decât prin pedepse şi întreţinerea fricii.
Ar trebui lăudat talentul şi nu efortul depus
Psihologii ne atenţionează că orientarea aprecierilor pozitive către talentul nativ mai mult decât către eforturile necesare pentru a realiza ceva poate fi o piedică în calea motivaţiei. Cei care cred că te naşti cu talentul şi că, automat, vei avea succes, cred că munca şi eforturile pentru a schimba lucrurile nu sunt necesare. Cultivarea unei mentalităţi şi convingeri că oamenii pot dobândi şi dezvolta abilităţi noi prin efort susţinut şi dăruire este o abordare mult mai eficientă şi mai motivantă.
Voinţa este suficientă pentru a-ţi atinge obiectivele propuse
Sunt mulţi oameni care cred că voinţa este decisivă pe drumul către succes. Chiar dacă voinţa este necesară pentru a atinge succesul, cu siguranţă nu este totul. Puterea angajamentului, dorinţa continuu întreţinută pentru atingerea obiectivelor, stimulentele pe care le obţii, dar şi obstacolele pe care trebuie să le depăşeşti – toate sunt elemente critice pe drumul succesului.
Dacă eşti inteligent nu ai nevoie de motivaţii
Sunt mulţi oameni care cred că inteligenţa este o garanţie a succesului, dar studiile realizate au dovedit că acesta este un mit fals. Astfel, deseori copiii supradotaţi şi cu o inteligenţă peste medie, au ajuns să aibă o viaţă lipsită de realizări. Altfel spus, chiar dacă eşti foarte inteligent, ai nevoie de motivaţie pentru a avea succes şi a-ţi atinge obiectivele.
Pe calea succesului nu există scurtături şi, deseori, cu cât drumul a fost mai dificil şi provocările au fost multe, cu atât satisfacţiile sunt mai mari. De aceea, dacă vrei să ai succes, munca susţinută şi parcurgerea drumului pas cu pas ar putea să fie cele mai bune metode pentru a rămâne motivat.