fbpx

Ioan Carmen Elena- Cabinet Individual Psihologie
In cautarile mele de a intelege lumea si de a o ajuta sa devina un pic mai frumoasa, am ales psihologia si o consider cea mai lina cale spre sufletul omului.

INSTAGRAM

Blog

Există un număr mare de cântece, idei motivaţionale, citate sau cărţi care ne încurajează să trăim ca şi cum mâine am muri, ca şi cum mâine nu există sau, ca şi cum aceasta este ultima clipă de viaţă. Dar oare câţi dintre noi implementează afectiv această perspectivă în viaţa de zi cu zi şi se întreabă ce ar face diferit azi dacă ar şti că mâine nu există?

Trăieşte ca şi cum mâine ai muri

Cu siguranţă că nu ar trebui să aştepţi să ştii că vei muri în scurt timp pentru a decide ce vei face, dar, de multe ori acesta perspectivă te poate ajuta să conştientizezi ce este cu adevărat important pentru tine. Astfel, ştiind că mai ai doar puţin timp la dispoziţie, vei fi capabil să triezi lucrurile care îţi aduc linişte, tihnă, satisfacţii şi fericire de cele lipsite de importanţă şi care îţi consumă timp preţios.

Poate fi vorba despre lucruri mici, cum ar fi savurarea unei cafele bune pe veranda însorită sau a unui pahar de vin în compania unui prieten drag, sau despre lucruri mai elaborate şi mai dificile precum o săritură cu parapanta sau escaladarea unui munte.

Trăind momentul ca şi cum mâine nu ar mai exista, vei depăşi mai uşor fricile şi programele limitative şi ai avea curajul de a face lucruri pe care nu le-ai face altfel.

Conştientizează clipa în deplină linişte

Un alt lucru pe care l-ai putea face este să rămâi tăcut şi în linişte cu tine însuţi pentru a-ţi urmări respiraţia, a admira natura, a simţi razele soarelui, vântul sau ploaia. Viaţa este simplă şi noi suntem cei care o complica în mod excesiv. Programele încărcate, listele cu ce avem de făcut, întâlnirile, telefoanele, pierderea timpului pe reţelele de socializare – toate ne îndepărtează de la adevărata valoare a vieţii, generând stres şi anxietate.

Cu siguranţă că, dacă ai ştii că mâine nu mai există ai renunţa la toate aceste activităţi repetitive şi consumatoare de timp şi ai face ceea ce îţi creează o stare de împlinire, iar conştientizarea clipei şi a trăirilor interioare poate fi un ultim pas valoros.

Fii lângă cei dragi

Ştim cu toţii oameni care sunt atât de ocupaţi încât nu au timp să se joace cu copilul, să îl înveţe pe micuţ să meargă pe bicicleta sau să îşi asculte partenerul de viaţă. Cu siguranţă că dacă ai ştii că mâine nu mai există ai dori să fii cât mai aproape de persoanele dragi şi să valorifici ultimele clipe în compania lor. Cu siguranţă că mâine nu vei mai putea face acest lucru, finalul fiind inevitabil. Asa ca de ce sa n-o faci exact acum?

Alege să faci lucruri care nu costă nimic

Cele mai bune lucruri pe care le poţi face în viaţă sunt cele complet gratuite. Petrecerea timpului cu familia, desfăşurarea unei activităţi care îţi place şi te face fericit, un joc în natură – toate sunt lucruri care nu costă şi care ţi-ar putea aduce satisfacţii în ultimele clipe de viaţă.

Opreşte televizorul şi sună-ţi cel mai bun prieten pentru a face ceea ce aţi tot vrut să faceţi dar aţi amânat din lipsă de timp. Pune-ţi pantofii de sport şi ieşi afară pentru a alerga prin natura şi a te bucura de vânt, soare şi ploaie. Fă glume şi râzi din tot sufletul de ceea ce se întâmplă. Bucură-te de cerul senin şi leneveşte într-un hamac.

Aprinde o lumânare, meditează şi trimite gânduri de bine tuturor celor dragi ţie. Fă o bucurie unei persoane despre care ştii că şi-ar dori ceva – te vei simţi minunat! Sari coarda sau învârte-te până uiţi de tine, exact ca atunci când erai copil şi pierdeai noţiunea timpului!

Acum, când ai conştientizat că mâine viaţa ta s-ar putea să înceteze, renunţă să mai faci lucruri care nu contează şi fă ceva care chiar va da valoare ultimelor clipe din viaţa ta!

 

Suna ACUM