fbpx

Ioan Carmen Elena- Cabinet Individual Psihologie
In cautarile mele de a intelege lumea si de a o ajuta sa devina un pic mai frumoasa, am ales psihologia si o consider cea mai lina cale spre sufletul omului.

INSTAGRAM

Blog

Dezvoltarea personală este un lung proces care ne modifică ireversibil pe toate planurile vieţii: social, profesional, relaţional, financiar. Asumarea responsabilităţilor este primul pas dintr-un lung şir de acţiuni pentru stimularea potenţialului.

Conform piramidei lui Maslow, oamenii au nevoi, de la cele primare până la cele de autorealizare. Oamenii încep prin a-şi satisface nevoile primare şi ating, mai mult sau mai puţin, şi pragurile spirituale.

Viaţa noastră este un dans între aceste niveluri. Nu rămânem blocaţi la un anumit nivel. Gustăm satisfacţii din fiecare, doar că nevoile sunt interdependente. Dacă avem probleme nerezolvate la etajele inferioare, vom coborî acolo pentru a le rezolva. Şi acest salt permanent, înainte şi înapoi, între etape ne va obosi şi motivaţia scade. Ajungem copleşiţi şi suntem tentaţi să renunţăm la aspiraţiile noastre.

Oamenii sunt ignoranţi fie din lene, fie pentru că sunt dominaţi de teamă: teama de eşec, teama de succes, teama de ridicol. Toate sunt reflecții ale traumelor din trecut. Omul creşte doar când învaţă ceva nou. Nu poţi învăţa ceva nou, făcând ceea ce deja ştii.

Facem schimbări când nu ne este bine. Nu modificăm nimic care funcţionează. Evenimentele grele sunt seva evoluţiei. Niciodată nu evoluezi în zona de confort. Nu te teme de greu. Nu o lua personal. Ia totul ca pe o provocare.

Schimbarea se produce în momentul în care realizezi cât de mare e golul între locul unde eşti şi locul unde ai fi putut să fii. Dacă nu schimbi nimic, peste 5 ani vei fi în acelaşi loc. Dacă peste 5 ani vrei să fii departe, începe de acum. Schimbarea adesea începe când priveşti mai matur viitorul tău şi nu ţi se mai pare ca eşti nemuritor.

Cel mai util test pentru spargerea barierei este testul morţii. „Imaginează-ţi că eşti pe patul de moarte. Toţi prietenii şi cunoscuţii sunt în jurul tău. Cum vrei să vorbească despre tine? Dacă mori acum, ce vor spune despre tine? Ce ai realizat? Cum ai fost? Cât, din ce ai visat, ai împlinit?” Să presupunem că nu ai încercat să obţii ceva, din teama de eşec, deşi iţi doreai. Pare acea teamă acum insignifiantă comparativ cu potenţialul pe care l-ai ratat?

Regretele oamenilor pe patul de moarte sunt despre felul în care au ales să trăiască, despre exces de munca, şi de lipsa relaţiilor profunde. Nimeni nu regretă ceva ce nu a reuşit să achiziţioneze pe parcursul vieţii.

Primul pas în responsabilizare este organizarea timpului. Nimeni nu are mai mult de 24 de ore într-o zi. Cu toate acestea unii reuşesc să facă, să deţină, să fie mai mult decât restul. Expresia „pierd vremea” e o confesiune cât se poate de sinceră si reală. Începe prin a-ţi organiza ziua în mod cât mai productiv pentru tine.

Maturizarea nu ţine cont de vârstă, ci mai de grabă de experienţă.

  • Ţine de perioada de timp în care ai experimentat, ai încercat, ai eşuat şi ai aflat ce poţi, şi ce nu eşti capabil;
  • Ţine de momentele în care ai greşit, pentru ca apoi să faci lucrurile corect;
  • Ţine de relaţiile ratate şi şansele pierdute;
  • Ţine de experienţa dureroasă prin care ai trecut, pentru a te învăţa cum să nu o mai repeţi.

Dezvoltarea personală nu se reduce la participarea la seminarii, lecturarea tuturor cărţilor şi vizionarea tuturor documentarelor. Acumularea de informaţii este necesară, însă insuficientă.

Punerea în practică a cunoştinţelor este obligatorie. Şi, nu există un moment perfect pentru a începe. Indiferent de perioada în care alegi să începi, decizia ta va fi una bună. Indiferent cât de pregătit crezi că eşti, vei greşi. Dar nu e nici o tragedie. Dacă greşeşti, ştii ce trebuie să eviţi pe viitor. Aşa evoluezi. Acceptarea imperfecţiunilor este parte integrantă din procesul de responsabilizare.

Dezvoltarea ta presupune acţiuni in toate planurile. Evoluezi dacă:

  • Te preocupi de aspectul şi de sănătatea ta.
  • Îţi respecţi şi preţuieşti partenerul de viaţa.
  • Ai grijă de relaţiile cu părinţii, cu copii, cu prietenii.
  • Te pui în situaţii noi, pentru a trăi emoții diferite.
  • Eşti în totală congruenţă cu spiritul tău şi aspiraţiile tale.

Nu e nevoie să fii maestru în nici unul dintre aspectele vieţii. Priveşte unde erai în urmă cu un an. Dacă ai avansat, înseamnă ca eşti pe drumul cel bun.

Dacă alegi să crezi că viaţa este destin, atunci aşa va fi, pentru că nu vei încerca să o influenţezi. Dacă horoscopul, autorităţile, Dumnezeu, părinţii decid pentru tine atunci ești doar o marionetă.

Autolimitarea înseamnă regres. Dezvoltarea personală ne ajută să acceptăm consecinţele acţiunilor noastre. Suntem responsabili pentru tot ceea ce ni se întâmplă. Participăm activ in viaţa noastră şi îi influenţăm pe cei din jur. Viaţa ta este mult prea importantă pentru a fi lăsată în voia sorţii.

 

 

Suna ACUM