CUM APAR ŞI DE CE ŢINEM SECRETELE?
Toată lumea are secrete. Ne place, şi uneori suntem forţaţi să avem secrete. Asta pentru că unele sunt inocente, altele obişnuite iar altele sunt deplorabile.
Dacă extrapolăm, încredinţarea unui secret este similar cu împrumutul unui obiect. Dacă la rândul tău îl dai spre folosinţă şi altor persoane, atunci scopul iniţial a fost depăşit. Când o persoană dezvăluie un secret îşi arată vulnerabilitatea. La pachet cu secretul se oferă încredere, intimitate şi respect.
Uneori, secretele sunt dezvăluite treptat publicului larg. Dacă ai fost ales primul pentru aflarea secretului, asta nu îţi oferă libertatea de a îl împărtăşi mai departe. Fiecare alege timpul şi momentul pentru a-şi dezvălui secretele.
Împărtăşim secretele care ne ajută să conştientizăm că am evoluat. Rareori împărtăşim secretele care ne arată imperfecţiunile. De cele mai multe ori secretele sunt destăinuite celor cărora le-am acordat încrederea noastră. Însă uneori o încărcătură emoţională puternică ne copleşeşte, si pierdem controlul în faţa persoanelor care nu ne sunt familiare.
Secretele sunt de cele mai multe ori cuprinse în poveşti pentru a trezi în ascultător o emoţie puternică. Cu cât este mai mare reacţia de uimire a celuilalt, cu atât mai mare este flatarea. Fiecare persoană ascultă, percepe şi asimilează diferit aceeaşi naraţiune. Şi, la rândul său o denaturează ca să devanseze umirea pe care a trăit-o el.
Împărtăşim secretele noastre pentru că:
- Vrem să scăpăm de presiune.
- Secretul împărtăşit nu mai poate fi pedepsit.
- Simţim că am evoluat şi expunerea lui ne face mai puternici.
Împărtăşim secretele altora pentru că:
- Discuţiile obişnuite sunt monotone.
- Ne place să fim centrul atenţiei.
- Ne poziţionăm mai sus de persoana care ne-a împărtăşit secretul.
SECRETUL MEU
Secretul este acea informaţie pe care o deţii doar tu. Este a ta. Dacă arzi de nerăbdare să o împărtăşeşti înseamnă că vrei ca acea persoană să îţi fie confident. Nu aştepţi răspuns, ci doar vrei să fii ascultat. Împărtăşim secrete nu doar pentru a ne apropia ci şi pentru a ne elibera de presiune. Uneori păstrarea unui secret este o povară mai mare decât exprimarea lui publică. Când divulgi un secret încărcat de vina, regret, durere îl faci şi pe celălalt părtaş. Diluezi durerea interioară, chiar dacă celălalt nu te va critica, pedepsi sau măcar înţelege.
SECRETUL NOSTRU (CUPLUL)
Secretele creează intimitate. Orice relaţie amoroasă trebuie să aibă secretele ei mai mici sau mai mari.
„Secretul unei căsnicii fericite continuă să rămână un secret. Unii m-au întrebat despre secretul lungului meu mariaj. Iată-l: ne facem timp să mergem la restaurant de două ori pe săptămână. Lumânări, cină, muzică în surdină şi dans. Ea merge marţi, eu, vineri. „ – Henry Youngman
Intimitatea apare atunci când o persoană sau mai multe nu pot fi observate de alţii sau au acces doar ei la anumite informaţii. Viaţa personală se mai referă şi la faptul că oamenii se comportă cum doresc, fără ca ceilalţi să se amestece, au un cod unic şi propriu.
Există o presiune enormă pe fiecare partener de a şti tot ce face şi ce gândeşte celălalt. Şi cu toate acestea secrete există şi vor exista. Atractivitatea vine tocmai din arta de a nu ne dezvălui complet. Şi este foarte bine pentru că secretul are şi un palier fin, care se numeşte discreţie.
Gestionarea secretelor este o artă, direct proporţională cu inteligenţa celui care le poartă. Uneori nu rostim secrete pentru că partenerul nu este destul de matur emoţional. Alteori a păstra un secret faţă de partener înseamnă devalorizarea acestuia, nu-l considerăm demn să îl afle. Totuşi, când intuiţia ne spune că nu este bine ca partenerul să afle anumite detalii, este indicat să o urmăm.
Există o serie de secrete din interiorul unei familii care nu se spun :
- Problemele copilului. Este util să împărtășim doar problemele la care putem primi un sfat util.
- Problemele sexuale, numărul de parteneri sexuali şi fanteziile sexuale ale partenerului. Motivul pentru care sexul se face cu draperia trasă este că sexualitatea trebuie să rămână ascunsă.
- Certurile în familie. Expunerea publică a problemelor familiale ne calmează temporar însă sfaturile din afara relaţiei sunt inutile şi creează mai multe probleme decât rezolvă.
SECRETELE LOR
Secretele sunt adesea testul prieteniilor. Păstrăm secrete nu pentru noi, ci pentru persoana care ni s-a destăinuit. Sunt situaţii în care renunţăm la secrete deşi nu asta era intenţia. Suntem împotriva noastră. Un banc din perioada comunistă explică cu umor această situaţie.
Când un secret e cunoscut de prea multe persoane devine bârfă. Renunţăm la secretele altora pentru imaginea pe care ne-o creăm în ochii ascultătorilor.
Dacă nu le specifici oamenilor că este un secret, ei nu cunosc barierele. Când divulgi intimităţile altora, ascultătorii tăi vor şti că nu eşti de încredere si nu-ţi vor fi confidenţi. Un moment umoristic cu Amza Pelea explică cum se testează încrederea.
PIERDEREA INTIMITĂŢII
Unele secretele ies la iveală deoarece odată cu trecere timpului anumite subiecte încetează să mai fie tabu precum homosexualitatea, infertilitatea, celibatul etc. Sentimentul de ruşine asociat a fost unul foarte puternic, motiv pentru care ele au devenit „secrete”.
Daca vrei să dezvălui secretul cuiva imaginează-ţi că persona respectivă este în faţa ta. Ar aproba asta? Merită să-i pierzi prietenia? Dacă nu, atunci nu o face.
În ceea ce privește arta de a păstra secretele, aceasta ar putea consta în:
- Secretele trebuie ascultate activ, fără a fi criticate, nici ele nici persoana în cauză. Când o persoană începe o istorisire, aminteşte-ţi că cireaşa de pe tort e de obicei la final. Aşa că fă-l să se simtă confortabil cu tine.
- Păstrezi secretul atunci când preţuieşti prietenia mai mult decât orgoliul tău;
- Secretele se leagă de evenimente din trecut. Când un prieten ţi se confesează, nu îl identifica cu omul din trecut. Oamenii se schimbă. Nimeni nu mai este aceeaşi persoană care a fost în urmă cu 2,5 sau 10 ani. Arată compasiune, empatie şi înţelegere chiar dacă primul impuls este altul.
SECRETUL SECRETULUI
Media face exces de cuvântul „secretul” pentru a stârni interesul ascultătorilor şi cititorilor. În cazul în care, cartea „Secretul”, de Rhonda Byrne, s-ar fi numit „Metoda” sau „Tehnica”ar mai fi stârnit atât de mult interes si controverse?
Internetul şi librăriile abundă de publicaţii de genul „Secretul milionarilor”, „Secretul fericirii”, „Secretul nemuririi”. Cei care îşi povestesc experienţele de viaţă, expun ce a funcţionat pentru ei. Nu există un text sfânt, sacru, universal pentru toţi. Fiecare are căi diferite de a ajunge acolo unde îşi doreşte. Aceste expuneri sunt doar vectori de orientare, nu direcţii prestabilite.
Cele mai mari secrete nu se vor afla niciodată, pentru că nu vor fi spuse.