Imaginea de sine – stima de sine şi încrederea în sine
Deseori se face confuzie între stima de sine şi încrederea în sine. În vreme ce stima de sine este legată de modul în care ne percepem, încrederea în sine este o măsură a credinţei în abilităţile personale. Amândouă, însă, creează imaginea de sine şi implică gânduri şi emoţii care determină modul în care percepem lucrurile şi interacţionam cu cei din jur.
Încrederea în sine
Încrederea în sine este legată de autocunoaştere, de descoperirea abilitaţilor personale şi a ceea ce putem face. Persoanele care sunt încrezătoare în sine fac faţă mult mai uşor provocărilor şi îşi asumă responsabilitatea pentru acţiunile lor. Acestea pot experimenta eşecul într-un mod sănătos care să le permită să fie mai atente la acţiunile şi eforturile viitoare. Desigur, cu cât o persoană are mai mult succes, cu atât va avea mai multă încredere în sine.
Pe de altă parte, persoanele care au performanţe slabe în îndeplinirea sarcinilor care implică abilităţi cognitive, dacă au parte constant de feedback negativ de la profesori, părinţi sau persoanele din jur, experimentează deseori pierderea încrederii în sine. Acest lucru poate genera creşterea anxietăţii şi le scade capacitatea de a obţine performanţe.
Stima de sine
Stima de sine are legătură cu evaluarea propriilor abilităţi şi calităţi. Este posibil ca un om să aibă încredere în anumite abilităţi personale şi, totuşi, o stimă de sine scăzută. De exemplu, un atlet poate avea încredere deplină în el pe stadion şi în timpul activităţilor fizice, dar poate crede despre sine fie că nu este suficient de inteligent, fie că nu ştie să socializeze prea bine.
Deseori stima de sine scăzută generează pierderea încrederii în sine şi, în cele mai grave situaţii, poate duce la renunţarea la şcoală sau la activităţi sportive, adâncind persoanele în depresie şi anxietate.
Ce poţi face
Stima de sine poate fi restabilită dacă sunt recunoscute anumite probleme care pot genera performanţe slabe, cum ar fi dispraxia, procesarea mai lentă a informaţiilor, sindromul ADHD, etc. Odată descoperite problemele se poate lucra pe construirea stimei de sine şi găsirea de oportunităţi care să ajute la dezvoltarea încrederii în sine.
Acolo unde nu sunt cu adevarat probleme, prin trecerea la actiune, prin a experimenta succesul in mod repetat, prin autoevaluare, feedback pozitiv, crestem pas cu pas stima de sine.
Dezvoltarea stimei de sine şi a încrederii în sine necesită timp
Imaginea de sine nu se schimbă peste noapte, iar îmbunătăţirea stimei de sine şi creşterea încrederii în sine se obţin treptat prin acumularea unor rezultate favorabile. Motivaţia pentru a face anumite lucruri poate accelera lucrurile, dar este important ca aceasta să fie interioară şi nu justificată de recompense exterioare.
Dezvoltarea imaginii de sine necesită flexibilitate
În vreme ce unii oameni au nevoie de mai mult timp şi repetarea unor acţiuni pentru a obţine rezultate bune, alţii sunt mai agili şi mai rapizi. Trebuie înţeles că nu există două persoane la fel şi că fiecare are propriul ritm şi un mod personal de înţelegere şi acţiune.
Dacă vrei să ajuţi o persoană să dezvolte imaginea de sine, fii pozitiv
Dacă ţi-ai propus să ajuţi o persoană să obţină o imagine de sine mai bună, o atitudine pozitivă, aprecierile şi încurajările vor fi mult mai eficiente decât comentariile negative. Feedback-ul pozitiv şi sincer faţă de modul de abordare sau performanţele obţinute pot schimba radical ziua unui om care are nevoie de dezvoltarea încrederii în sine. Astfel îl poţi ajuta să se vadă într-o lumină favorabilă, motivându-l să persevereze.
Dacă vrei să ajuţi o persoană să dezvolte imaginea de sine fii sincer
Nu oferi laude exagerate şi nejustificate şi oferă recunoaştere onestă pentru realizările lor. Falsa laudă este evidentă pentru orice individ şi poate afecta şi mai mult stima de sine scăzută. Cu cât va avea mai mult succes şi va fi mai apreciat, cu atât persoana va deveni mai încrezătoare în sine.
Imaginea de sine bună este o valoare la care se poate lucra continuu, indiferent de vârstă sau abilităţi. O modalitate excelentă pentru a reuşi este să o iei pas cu pas şi să cauţi continuu să îţi perfecţionezi abilităţile. Cu o imagine de sine bună, provocările vor fi mai uşor depăşite iar performanţele se vor îmbunătăţi considerabil.