Psihoterapia de Cuplu – ajutor profesional pentru reconectarea cu partenerul de viata
Mentinerea sanatatii relatiilor de cuplu este o activitate complexa care necesita intretinere regulata pentru buna functionare, iar psihoterapia de cuplu este una dintre cele mai eficiente metode.
Daca simti ca sunt probleme in cuplu, pentru a evita complicatiile, cel mai bine este sa gasesti o solutie sa le rezolvi imediat, iar, daca nu stii cum, un specialist te va ajuta in acest sens.
Ce este psihoterapia de cuplu
Deseori cei implicati intr-o relatie pot gasi solutiile necesare pentru a depasi divergentele si problemele si a face relatia sa mearga mai departe. Alteori, insa, eforturile depuse nu dau rezultate si atunci se poate lua in considerare psihoterapia de cuplu.
Terapia de cuplu este un tip de psihoterapie in care un profesionist autorizat poate arunca o privire asupra relatiei ajuntandu-i pe parteneri sa iasa dintr-un cerc vicios si sa nu mai repete secvente de comunicare deficitare.
Ce implica psihoterapia de cuplu
Psihoterapia de cuplu implica urmatoarele aspecte:
- Pune in discutie o problema specifica cum ar fi dificultatile in viata sexuala, dependentele, gelozia, etc;
- Terapeutul participa activ la tratarea relatiei si nu a fiecarui individ separat;
- Interventii orientate catre solutii, catre schimbari benefice de ambele parti, etc;
- Stabileste clar obiectivele care trebuie atinse;
- Oferirea partenerilor de cuplu a unor instrumente eficiente pentru solutionarea conflictelor.
Cum se desfasoara psihoterapia de cuplu
- Psihoterapia de cuplu incepe cu cateva intrebari standard cu privire la istoricul relatiei, a valorilor si a mediului cultural al fiecarui partener. Daca este necesar, sesiunile initiale pot fi utilizate pentru interventii in caz de criza.
- Partenerii de cuplu sunt ajutati sa identifice problema cu care se confrunta. In functie de aceasta vom stabili obiectivele tratamentului si vom planifica etapele necesare.
- In timpul sedintelor de psihoterapie de cuplu ne vom orienta catre obtinerea unei perspective asupra dinamicii relationale si ajutarea partenerilor sa inteleaga rolul pe care il au in interactiunea deficitara. Aceasta abordare ii va ajuta pe cei doi sa isi schimbe perceptia asupra relatiei, dar si a partenerului.
- Exista tehnici care ajuta la schimbarea comportamentelor si a modului de interactiune, care, continuate si acasa conduc la imbunatatirea vietii de cuplu.
Majoritatea cuplurilor vor iesi din psihoterapia de cuplu cu o perspectiva noua asupra tiparelor relationale, o noua dinamica emotionala si abilitati necesare pentru comunicare si rezolvare probleme intr-un mod eficient si constructiv.
Cui ii este recomandata psihoterapia de cuplu
Psihoterapia de cuplu este benefica pentru orice fel de relatie in care cei doi simt ca au probleme de comunicare si se invart intr-un cerc vicios incercand sa gaseasca o solutie.
De ce este benefica psihoterapia de cuplu
- Psihoterapia de cuplu poate fi utila atat in relatiile premaritale pentru a clarifica asteptarile inainte de casatorie, dar si in cuplurile care sunt impreuna de zeci de ani pentru a regasi romantismul si intensitatea sentimentelor.
- Psihoterapia de cuplu poate rezolva o problema actuala, poate preveni o exacerbare a neintelegerilor sau, pur si simplu, poate oferi un punct de sprijin pentru un cuplu fericit care, insa, trece printr-o perioada de tranzitie sau de stres crescut.
- Motivele comune de ingrijorare abordate in psihoterapia cuplurilor pot include probleme financiare, amestecul parintilor in relatia de cuplu, viata sexuala, infidelitatea, probleme cronice de sanatatea, infertilitatea, dependentele de jocuri de noroc sau substante, distanta emotionala sau conflictele frecvente.
Daca relatia ta actuala este in impas, despartirea nu este singura optiune, iar psihoterapia de cuplu te poate ajuta.