Psihoterapia copilului – o solutie pentru a-l ajuta sa depaseasca momentele dificile din viata
Se intampla adesea ca un copil sa treaca prin stari emotionale intense, uneori fiind chiar expus unor traume emotionale pe care nu le poate depasi singur. Combinand metodele verbale (povesti terapeutice, calatorii imaginare) cu strategii bazate pe joc (ludoterapie) si arta (artterapie), psihoterapia copilului poate fi o solutie pentru a-l ajuta pe micut sa depaseasca momentele dificile din viata.
Un psihoterapeut poate gasi cea mai buna solutie pentru a ajuta copilul sa se simta in siguranta fata de propriile lui sentimente si reactii, sa se distanteze de evenimentele traumatizante traite, sa invete sa isi rezolve problemele si sa actioneze intr-un mod mai adecvat.
Metode folosite in psihoterapia copilului
In cadrul psihoterapiei copilului se folosesc metode specifice varstei, cum ar fi jocul, dansul sau muzica. Acestea sunt cele mai eficiente si relevante modalitati de exprimare si interactionare in primii ani de ciata si ofera informatii importante despre inteligenta si afectivitatea copilului.
Astfel, desenul liber, spre deosebire de cel dupa model, este o metoda creativa care exprima spontan viziunea personala a copilului asupra mediului inconjurator si, totodata, un veritabil test psihodiagnostic al personalitatii.
Mai mult, desenul liber constituie o foarte potrivita cale de evaluare a personalitatii in formare a copilului si a problemelor sale emotionale, precum si a relatiilor sale cu familia, a traumelor pe care eventual le-a suferit, a nivelului de anxietate existentiala, a capacitatilor si a dificultatilor sale de a se adapta la mediul social.
Procesul terapeutic este adecvat varstei copilului, si tine cont de perioada de dezvoltare in care se afla acesta, atat din punct de vedere biologic, cognitiv, emotional si social.
Psihoterapia copilului – simptome care se pot trata
In cadrul psihoterapiei se urmareste incurajarea copilului in a-si explora si exprima sentimentele si gandurile, care, daca raman neexteriorizate, tind sa devina foarte intense si pot genera o serie de probleme pe termen lung. Astfel, psihoterapia copilului poate trata diverse simptome:
- Anxietate si ingrijorare – acestea pot fi insotite de simptome fizice specifice, atacuri de panica, ingrijiorari personale, depresie si incapacitatea de a face fata stresului;
- Probleme de comportament – poate fi vorba despre furie, emotii exacerbate, convingeri disfunctionale, deficiente sociale sau comportament inadecvat;
- Tristete dupa pierderea unei persoane dragi – copilul este coplesit de sentimente, isi face griji, nu face fata pierderii;
- Incredere si stima de sine reduse – copilul nu este asertiv, nu are incredere in sine si in abilitatile proprii;
- Tulburari de alimentatie – comportament obsesiv, atitudine nesanatoasa fata de mancare, probleme emotionale;
- Stres – iritabilitate, stare de spirit negativa, lipsa bucuriilor, simptome fizice specifice;
- Fobii si frici – frica de insecte, de inaltime, de diverse situatii cociale, teama de a iesi din casa, frica de spatii mici;
- Depresia – copilul se simte trist sau fara speranta, este iritabil si nelinistit, isi pierde interesul fata de lucruri si activitati care ii placeau, lipsa de concentrare, oboseala si nivel scazut de energie.
Psihoterapie copii personalizata
Fiecare copil este unic, avand propria personalitate si grad de maturizare. De aceea, pentru a-l ajuta sa exploreze si sa inteleaga ce se intampla, sedintele de psihoterapie sunt adaptate nevoilor specifice ale acestuia.
Vorbind pe limba lui cu un terapeut cu experienta despre modul in care se simte, copilul va deveni mai relaxat si mai increzator, iar acest lucru ii va deschide drumul catre o viata fericita si implinita.