Psihoterapia adolescentului – o solutie pentru a sprijini maturizarea copilului tau
Adolescentii, pe masura ce se apropie de pubertate, sunt predispusi catre schimbari de dispozitie, depresie si alte forme de suferinte. Aceste conditii pot afecta in mod diferit copiii cu varsta intre 10 si 18 si se pot solutiona eficient prin sedinte de consilierea si psihoterapia adolescentului.
De ce este utila psihoterapia adolescentului
Pentru a intelege mai bine de ce este importanta si utila psihoterapia adolescentului, ar trebui explicat ce este adolescenta. Adolescenta este varsta marilor transformari în plan fizic si mental, este varsta marilor intrebari, a viselor indraznete spre viitor. Totodata, este o perioada normala de conflicte, necesara unui echilibru ulterior, si a carei complexitate nu se preteaza deloc unor discursuri prea generalizatoare. Adolescenta poate fi considerata ca o evolutie dinamica, avand drept finalitate autonomia, identitatea si adaptarea sexuala.
Adolescentul simte nevoia de a evada din eul sau, de a-si largi interesele dincolo de cercul familial. Identificarii cu parintii i se suprapune identificarea cu insusi grupul de varsta, cu eroul colectiv, “gasca”. Aici intervine clasicul “conflict al generatiilor”.
Psihoterapia adolescentului necesita suportul celor din jur
In psihoterapia adolescentului trebuie neaparat implicata familia si anturajul apropiat, inclusiv prietenii si colegii. Linia principala de actiune a psihoterapeutului la adolescent consta in promovarea in continuare a formarii si dezvoltarii personalitatii, atat prin eliminarea stagnarii, regresiei, cat si prin sprijinirea maturizarii.
Deseori, adolescentul se prezinta la terapie cu sentimente manifeste de omnipotenta si superioritate, incercand sa se afirme ca un adult independent, ultimul lucru fiind acela de a admite faptul ca are nevoie de ajutor.
Psihoterapia adolescentului – strategii folosite
In procesul de psihoterapie a adolescentului, strategiile si metodele utilizate vor fi adaptate in functie de specificul situatiei, personalitatea si necesitatile copilului. Este foarte probabil ca un tip de terapie, cum ar fi terapia de grup, poate fi foarte eficienta in cazul unui adolescent si total nepotrivita in alt caz. Se alege metoda potrivita pentru psihoterapia adolescentului doar dupa ce se cunosc personalitatea si necesitatile acestuia.
Cand este necesara psihoterapia adolescentului
Traim intr-o societate in care terapia si consilierea psihologica au devenit ceva normal pentru persoanele de orice varsta si, de aceea, pentru un parinte poate fi dificil sa identifice semnele care indica necesitatea sedintelor de psihoterapie pentru un adolescent. In plus, in loc sa se amane intalnirea cu un psihoterapeut pana cat lucrurile se agraveaza, este recomandat sa se actioneze cat mai timpuriu.
Iata cateva din semnele care ar trebui sa iti indice ca este necesara psihoterapia adolescentului:
- Notele la scoala incep sa scada;
- Adolescentul se indeparteaza de familie si prieteni;
- Apar modificari severe de dispozitie;
- Conduita si comportament necorespunzator;
- Modificari ale dietei sau apetitului;
- Semne de auto-vatamare;
- Expresii si ganduri negative cu tenta suicidala.
Nu astepta ca situatia sa se agraveze. Un adolescent poate fi ajutat sa depaseasca momentul, sa aiba o tranzitie normala si sanatoasa catre pubertate si, totodata, un start cat mai favorabil in viata.